Fida Secondhand Valikko

Katu on karu koti lapselle

Kun Nairobin viranomaiset siistivät keskustan katulapsista, lapset päätyivät asumaan Kawangwaren kaltaisiin lähiöihin. Liian moni lapsi ajautuu rikollisuuden ja huumeiden pariin.
Kun Nairobin viranomaiset siistivät keskustan katulapsista, lapset päätyivät asumaan Kawangwaren kaltaisiin lähiöihin. Liian moni lapsi ajautuu rikollisuuden ja huumeiden pariin.

Kenialainen Ali oli vain kymmenvuotias, kun hän sekaantui huumerikollisuuteen. Pian hänestä tuli yksi etsityimpiä rikollisia Kawangwaren kaupunginosassa Nairobissa.

Ali oli 16-vuotiaana hengenvaarassa: jos poliisi olisi saanut hänet kiinni, häntä ei olisi ammuttu vaan suoraan ammuttu.

Poliisi kuitenkin säästi pojan rangaistukselta, koska hän antoi tietoja. Poliisi sanoi, että Alin henki olisi turvassa ainoastaan, jos tämä muuttaisi pois Kawangwaresta.

Nyt Ali on 17-vuotias nuorimies ja hänen elämänsä on muuttunut. Ali sai apua Fidan ja paikallisen kumppanin Maisha Poa -keskuksesta. Fidan kautta hänelle järjestyi myös suomalainen kummi.

Ali muutti kotiseudulleen Kenian pohjoisosiin. Siellä hän käy lukiota sisäoppilaitoksessa turvassa Kawangwaren huonoilta vaikutteilta.

Alin tapaus on suuri ihme. Monesti 17 vuoden iässä auttaminen ei enää onnistu, ja on vaikeaa löytää tukijaa koulunkäyntiä varten, vaikka koulunkäynnin mahdollistaminen on hyvin tärkeä katulasten auttamisessa.

Köyhyys ajaa kadulle

Liian moni Kawangwaren lapsi päätyy kadulle rikollisuuden ja huumeiden pariin. Absoluuttisen köyhyyden keskellä, ilman koulutusta ja työtä, ei ole paljoa vaihtoehtoja.

Nuoremmat pojat haistelevat liimaa. Marihuanaa on tarjolla halvalla ja pientä työtä vastaan. Monet katulapsista kuolevat väkivaltaisesti. Rikollisuuden vaikutuksesta myös paikallinen poliisi on ottanut käyttöönsä rajut otteet, ja monia nuoria on ammuttu.

Huumeisiin ja väkivaltarikollisuuteen sekaantuneen nuoren auttaminen on usein lähes toivotonta. Fida haluaakin auttaa jo ennen kuin tilanne muuttuu liian vaikeaksi.

Fida ja Kenian Full Gospel -helluntaikirkko aloittivat katulapsityön Kawangwaressa vuonna 2006. Kaksi vuotta myöhemmin valmistui Nenäpäivä-kampanjan tuella katulapsityön toimintakeskus, Maisha Poa.

Katulapsityö Kawangwaressa on hyvin haastavaa. Kymmeniä lapsia on voitu auttaa, mutta edelleen on liikaa niitä, joita ei vielä ole voitu auttaa.

Lasten paikka ei ole kadulla! Sinä voit suojella katulapsia ja tarjota heille paremman tulevaisuuden ryhtymällä kummiksi. Ilmoittaudu kummiksi tästä: http://www.fida.info/tyomme/kummilapsityo/

 

 

Kuva: Mika Immonen

14.5.12